SAVE THE DATE Welke toekomst voor bananen? Reflectie over de mogelijke ambitieniveaus voor een Belgisch initiatief

Zijn onze bananen in gevaar? Sociale impact, biodiversiteitsverlies en toeleveringsrisico's: redenen genoeg om deze waardeketen onder de loep te nemen. Deze langverwachte rondetafel vindt plaats op 10 september.

Wat?

Wij kondigen met plezier aan dat de uitgestelde rondetafel die we samen met IDH en de Laboratory of Tropical Crop Improvement organiseren, plaatsvindt op 10 september. Deze ronde tafel brengt spelers in de bananensector bij elkaar om te zien hoe we kunnen samenwerken aan een verduurzaming van deze waardeketen. Het project richt zich op de sociale en milieuaspecten, waaronder gezondheid, productieomstandigheden, waardig inkomen, biodiversiteit en koolstofimpact. De inschrijvingen worden geopend in augustus.

Voor wie?

Organisaties die actief zijn in de waardeketen van bananen.

Waarom deelnemen?

Bananen zijn een van de meest gegeten en verkochte vruchten in de Belgische supermarkten. Op duizenden producten, is dit enkel en alleen dit product al goed voor 1% van de omzet van Belgische supermarkten. Maar onze banaan is in gevaar: onze, want de Cavendish-banaan is niet enkel de banaan die het meestverkocht wordt in Europa maar tevens de varieteit die zich het beste leent aan langdurige transporten en de bestaande logistieke keten in onze landen. Op dit moment bedreigt een schimmel de Cavendish-banaan en de levensomstandigheden van de producenten zijn niet altijd optimaal. We moeten dus dringend handelen om het aanbod van duurzame bananen in onze borden te garanderen.

Hoe?

We hopen een multistakeholder partnerschap te stimuleren door de verschillende spelers van deze sector rond de tafel te brengen. Ons doel is een zo groot mogelijke impact op de bananenwaardeketen. We zijn ons goed bewust van de uitdagingen, maar we zijn bereid om ze middels expertise en de kracht van ons netwerk aan te pakken. Jij ook?

Een gedetailleerd programma volgt in augustus. Contacteer Erik voor meer info.

Wil je meer weten over deze activiteit? Ik help je graag verder.

Erik Post


Praktische informatie

Datum

Uur

Adres

KULeuven
42 Willem de Croylaan
3001 Heverlee
Op Google Maps

Nog geen lid? Ontdek alle voordelen van The Shift!

Bekijk alle activiteiten