Social & Environmental Due Diligence: hoe (op afstand) ESG-risico's identificeren

Wil je weten hoe je de ESG-risico's van jouw leveranciers, klanten of partners in het buitenland kan identificeren? Woon de presentatie bij van de benaderingen en tools van deze drie organisaties met constructieve input van een academische expert.

Schrijf je meteen in

Wat?

Duurzaamheid gaat verder dan onze directe activiteiten binnen onze grenzen, zoals blijkt uit de 149e plaats van België op de Spillover Index uit het 2020-rapport over duurzame ontwikkeling. Actoren uit de publieke en private sector hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de ondernemingen of organisaties waarmee ze samenwerken, partnerschappen aangaan of die ze vanuit het buitenland bevoorraden, ook hun ecologische voetafdruk verkleinen, de mensenrechten en arbeidsrechten respecteren en transparant handelen. Maar hoe komen we te weten welke ESG-risico's die partners, klanten of leveranciers lopen? Wat zijn de goede praktijken en instrumenten om die risico's op afstand te identificeren? Om ons te helpen begrijpen hoe we deze uitdagingen kunnen overwinnen, zullen drie verschillende en complementaire actoren hun benaderingen en instrumenten delen:

  • Credendo (Export krediet agentschap) – Charlotte Verbeek, Compliance and Environmental & Social Analyst: ESG risks assessment in the international insurance sector

  • BIO Invest (Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden) – Edouard Crespeigne, Senior Environmental & Social Officer: Risk mapping and mitigation in the development sector.

  • HIVE (Non-profitexpert in verantwoord inkopen, handel, bestuur en veiligheid) - Famke Schaap, HIVE Responsible trade and sourcing expert: 'Leveraging in-company due diligence data and processes, and upstream stakeholder cooperation. Practical cases from HIVE projects with corporate clients and development partners'.

Aangezien het proces complex is en er veel verschillende instrumenten bestaan, is er niet één oplossing die voor iedereen geschikt is en zijn er altijd manieren om verbeteringen aan te brengen. Daarom zal een expert in Human Rights & Environmental Due Diligence van HIVA (KU Leuven) een korte, constructieve feedback geven op elke presentatie/aanpak die wordt voorgesteld. Deze feedback zal bestaan uit een beschrijving van de case waarin de aanpak/tool al dan niet aangewezen is, de beperking van de gepresenteerde aanpak, punten van verbetering of mogelijke volgende stappen.

Dit webinar is het vierde in onze serie over ESG Due Diligence, na a) ABC of Due Diligence, b) Mapping your business’ suppliers and c) Engaging with your suppliers about sustainability.

Voor wie?

  • Aanbestedings- en duurzaamheidspersoneel van ondernemingen die producten of middelen uit het buitenland importeren
  • ESG-personeel van investeringsfondsen of organisaties die projecten in het buitenland financieren of er een partnerschap mee aangaan

Dit webinar wordt georganiseerd in het kader van het Belgische SDG Charter voor Internationale Ontwikkeling en is dus toegankelijk voor alle partijen, leden van The Shift of niet.

Waarom deelnemen?

Publieke en private actoren in België hebben een cruciale rol te spelen in het bevorderen van de SDG's op internationaal niveau via hun leveranciers, partners of klanten. Due diligence bestaat erin de reële of potentiële negatieve gevolgen van de externe activiteiten van een organisatie te identificeren, te voorkomen en tot een minimum te beperken. Binnenkort zal ESG Due Diligence niet alleen op vrijwillige basis plaatsvinden, aangezien de EU aan een wetgeving werkt terwijl sommige landen een dergelijke regelgeving al opleggen. Door goede praktijken, voorbeelden en tools te delen, helpt deze webinarreeks organisaties te begrijpen hoe ze actie kunnen ondernemen om bij te dragen aan de SDG's op internationaal niveau en hoe ze kunnen voldoen aan de aankomende wetgeving.

Hoe?

In het Engels via Zoom.

Programma

Introductie

The Shift

Case 1 – Credendo
Experten review - HIVA
Case 2 – BIO Invest
Experten review – HIVA
Case 3 – HIVE
Experten review - HIVA
Q&A
Conclusie

The Shift

Wil je meer weten over deze activiteit? Ik help je graag verder.

Brieuc Debontridder


Praktische informatie

Datum

Uur

Adres

Online
Op Google Maps

Ik schrijf me in

Nog geen lid? Ontdek alle voordelen van The Shift!

Bekijk alle activiteiten