Bedrijfsleiders en NGO’s vragen politieke actie tegen klimaatverandering

Sustainable Development Goal(s): 7. Affordable and clean energy9. Innovation and infrastructure13. Climate action

Priorities for change:
Bedrijfsleiders en NGO’s vragen politieke actie tegen klimaatverandering

In de aanloop naar de COP 21 klimaattop, brachten wij een groep bedrijven, NGO’s en academici samen die zich inzetten voor het klimaat. Deze ongewone coalitie vertegenwoordigt de Belgische bedrijfswereld en het maatschappelijk middenveld in de strijd tegen klimaatverandering en spoorde o.a. de onderhandelaars in Parijs aan een ambitieus klimaatakkoord af te sluiten.

COP21 Engagement Letter and Signatories_NL.pdf
| 234kb
Downloaden

De bal ging aan het rollen toen we een zeventigtal bedrijfsleiders en directeurs van middenveldorganisaties op 11 september uitnodigden in La Maison Solvay om onze open brief te ondertekenen. De verzamelde partijen waren het erover eens dat de regering de lat zo hoog mogelijk moest leggen bij de onderhandelingen rond de vermindering van CO2-uitstoot (40-70 procent reductie tegen 2050). De ondertekenaars engageerden zich niet enkel om het klimaatprobleem prominent op de politieke agenda te plaatsen, maar ook om hun eigen CO2-voetafdruk te blijven verminderen.

Een coalitie van bedrijfsleiders, NGO-directeurs en academici kwam in Brussel bijeen om de open brief te ondertekenen.

Tot onze grote vreugde merkten we dat dit initiatief meteen veel bijval kreeg bij zowel het grote publiek, de bedrijfswereld en het middenveld. Sinds de lancering in september hebben veel organisaties van zowel binnen als buiten ons ledennetwerk zich ondertussen al bij deze coalitie gevoegd. De voorbije maanden spoorde deze steeds groter wordende beweging de Belgische regering aan zo ambitieus mogelijk te zijn in haar klimaatbeleid en haar onderhandelingspositie op de klimaattop in Parijs.

Maar ondanks de duidelijke steun vanuit zowel het bedrijfsleven, de academische wereld als het maatschappelijk middenveld, werd een ambitieus Belgisch klimaatakkoord lange tijd gedwarsboomd door het onvermogen van onze politici om een eerlijke verdeelsleutel vast te leggen. Daarom goten wij onze zware ontgoocheling over het gebrek aan ambitie in onderstaand statement, dat gretig werd opgepikt door verschillende nationale media.

15.11_TheShift_COP21_BelgianAgreement_Opinion NL.pdf
| 391.4kb
Downloaden

Deze verontwaardiging werd ook geuit door onze Co-Executive Officer Sabine Denis tijdens een bijeenkomst op de Belgische Ambassade in Parijs, waar onze coalitie was uitgenodigd in het kader van de COP 21. Op slechts enkele dagen voor de start van de conferentie, was dit één van de weinige momenten waar verschillende vertegenwoordigers van onze samenleving hun stem konden laten horen over de klimaatonderhandelingen.

Op zaterdag 12 december 2015 werd een bindend internationaal klimaatakkoord bereikt tussen alle 193 deelnemende landen. We hopen dat nu snel de nodige stappen zullen worden gezet om ook op nationaal en regionaal niveau leiderschap te tonen. In volgend insights-artikel vindt u alvast een aantal voorbeelden uit ons netwerk die ons economisch en maatschappelijk model klimaatvriendelijker proberen te maken.

Ontdek hieronder de foto's van de kick-off meeting die plaatsvond in La Maison Solvay