COVID-19: hoe komen we sterker uit deze crisis?

Sustainable Development Goal(s): 17. Partnerships for the goals

Priorities for change: Transversal
COVID-19: hoe komen we sterker uit deze crisis?

Onze planeet slaakt een noodkreet

Het virus COVID-19 doet zijn intrede. In een mum van tijd bevinden we ons middenin een wereldcrisis. Wat in het begin nog door velen beschouwd werd als niet meer dan een gewoon griepvirus, bleek veel ernstiger te zijn dan we ons ooit hadden kunnen inbeelden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sprak binnen de kortste tijd officieel van een pandemie. Ons dagelijks leven is volledig op zijn kop gezet. We beleven een ongekende situatie en de maatregelen zijn verregaand. Dat dit een bijzonder moeilijke periode is, staat dus buiten kijf. Maar deze crisis is ook een gelegenheid om onze huidige samenleving in vraag te stellen. Die kans is uitzonderlijk en daarom is het belangrijk om ze aan te grijpen. Al het leed dat we doorstaan zou anders voor niets zijn.

Duurzame toekomst

De menselijke tol is hoog en deze pandemie heeft een enorme weerslag, niet enkel op onze gezondheid, maar ook op zoveel andere aspecten van ons leven. Om deze indringer te verslaan en deze biologische oorlog tot een einde te brengen, hebben we geen andere keuze dan zoveel mogelijk binnen te blijven en vooral het collectief boven het individu te plaatsen. Het resultaat: talrijke solidaire en humane acties die de voorbije weken op poten zijn gezet en zichtbaarheid. Erkenning voor anders onzichtbare professionals zoals verplegers, landbouwers, onderwijzers, truckchauffeurs en rekkenvullers. En dit zijn maar twee voorbeelden. Uit deze crisis kunnen we dus ook wijze lessen trekken. Duurzame initiatieven bewijzen nu meer dan ooit hun waarde en deze situatie laat ons toe om onze levensstijl die de crisis voorafging in vraag te stellen. Eens de crisis achter de rug is, is het werk echter nog lang niet voorbij. Nadien zullen we vorm moeten geven aan een duurzamere toekomst en ervoor zorgen dat we nooit nog de drama’s moeten meemaken waar zoveel mensen slachtoffer van zijn.

Wat betekent dit voor ons netwerk?

De huidige omstandigheden maken dat we tijdens de komende weken niet meer fysiek kunnen samenkomen. Onze externe activiteiten in april, mei en juni kunnen momenteel niet dezelfde vorm aannemen. Maar er bestaan gelukkig alternatieven en van deze alternatieven maken we graag gebruik: we blijven je graag uitdagen en inspireren via webinars en interactieve digitale workshops. Om ons programma zo volledig en boeiend mogelijk te maken, hebben we ook jou nodig! Heb je suggesties? Heeft je organisatie een inspirerend verhaal te vertellen? Wat zijn jullie noden en hoe kunnen we jullie helpen? Laat het ons weten!

Nog één iets: zorg goed voor jezelf en je dierbaren en hopelijk tot binnenkort!

Contacteer dit lid

nathalie.lair@theshift.be