Landbouwers en voedingsbedrijven schetsen toekomst van ons voedsel

Sustainable Development Goal(s): 2. End hunger12. Responsible consumption and production

Priorities for change:
Landbouwers en voedingsbedrijven schetsen toekomst van ons voedsel

Begin december vond een grootschalig evenement plaats over de toekomst van ons eten. Dit event werd georganiseerd door Vredeseilanden, Fairtrade Belgium en The Shift in samenwerking met FEVIA en Boerenbond.

Op dinsdag 8 december kwamen zo’n 250-tal mensen uit de voedings– en landbouwsector bijeen in Brussel om ideeën uit te wisselen over de verduurzaming van ons voedsel. Nooit eerder stonden landbouwers en voedingsbedrijven immers voor zulke grote uitdagingen als vandaag. Welke jongere in België, Senegal of Indonesië kiest nog voor een toekomst als boer of boerin als er amper van te leven valt? En hoe bereiden spelers in de voedingssector zich voor op wat komt en al bezig is?

Ingrediënten voor een duurzaam aankoopbeleid

Op deze vragen wouden de organisatoren enkele constructieve antwoorden bieden aan de hand van een gevarieerd programma. In de namiddag werden de deelnemers getrakteerd op een presentatie van de brochure "Duurzaam inkopen doe je zo" en inspirerende cases van o.a. Special fruit, het Verbond voor Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT), Ferrero en Colruyt Group, afgewisseld met debatten en muzikale interventies.

15.12.08_Foodture_SpecialFruit_KarelBolckmans.pptx
| 14.3mb
Downloaden
15.12.08_Foodture_VBT_PhilippeAppeltans.pptx
| 2.4mb
Downloaden
15.12.08_Foodture_FerreroFairtrade_KarlienWouters.pptx
| 10.4mb
Downloaden
15.12.08_Foodture_Colruyt_TonyDeBock.pptx
| 6.2mb
Downloaden
15.12.08_Foodture_Ardo_BernardHaspeslagh.pptx
| 18.2mb
Downloaden

Tijdens het paneldebat, gemodereerd door journaliste Ann De Bie, wisselden Hendrik Vandamme (Voorzitter van het ABS), Guido Vanherpe,  (Voorzitter duurzaamheidsgroep FEVIA), Lily Deforce (Directeur Fairtrade Belgium) en Nicolas Bonnetot (Fresh Food Director Carrefour Belgium) van gedachten over het belang van een duurzaam aankoopbeleid. Iedereen was het erover eens dat dit de grootste hefboom wordt om iedereen voldoende en gezond voedsel te bieden en de producenten hiervoor eerlijk te vergoeden. De panelleden legden ook de broodnodige ingrediënten op tafel om het aankoopbeleid in België te verduurzamen: een vooruitstrevend regelgevend kader door de overheid en duurzame langetermijnrelaties tussen de verschillende spelers in de keten.

Met deze food for thought willen wij met The Shift nu graag aan de slag om de verduurzaming van onze voedselproductie verder te zetten. Ziet u met uw organisatie ook brood in een eerlijker, transparanter en waardevoller ketenbeheer? Contacteer ons dan om te kijken wat uw rol in dit transitieproces kan zijn. Wij durven alvast te dromen van de pioniersrol die ons land kan spelen in een wereld waar alle tafels rijkelijk gedekt zullen zijn!