Hoe geven we samen vorm aan de economie van de toekomst?

Sustainable Development Goal(s): 9. Innovation and infrastructure11. Sustainable cities and communities12. Responsible consumption and production

Priorities for change:
Hoe geven we samen vorm aan de economie van de toekomst?

De nieuwe economie biedt tal van opportuniteiten om anders te ondernemen. Tijdens een inspiratie-event op 25 oktober brachten we de bestaande hinderpalen en toekomstige trends in kaart. Onze leden en partners konden er kennismaken met interessante cases en samenwerkingsmogelijkheden verkennen rond een aantal concrete pistes.

Van 22 tot 30 oktober vond in Vlaanderen en Brussel het Transitiefestival plaats. Dit festival laat ieder jaar mensen en organisaties proeven van de talloze invalshoeken en initiatieven die bijdragen aan de kanteling naar een sociaal en ecologische economie.

In het kader van dit festival organiseerde The Shift op 25 oktober een evenement om de economische mogelijkheden van dit soort initiatieven in kaart te brengen. De omslag naar nieuwe zakenmodellen binnen het transitiedenken, is voor heel wat leden uit ons netwerk namelijk een grote prioriteit.

Zo heeft een derde van onze leden zich geëngageerd rond volgende Sustainable Development Goals: SDG 9. Industrie, innovatie en infrastructuur, SDG 11. Duurzame steden en gemeenschappen, SDG 12. Verantwoorde consumptie & productie en SDG 17. Partnerschappen om doelen te bereiken.

Een honderdtal leden, partners en studenten uit ons netwerk namen deel aan dit evenement, dat plaatsvond in het KBC-hoofdkantoor in Brussel. Het programma werd afgetrapt door de Nederlandse onderneemster Marga Hoek. Ze presenteerde een aantal vernieuwende zakenmodellen uit haar boek "New Economy Businesses", dat in 2014 de prijs van Management book of the year in de wacht heeft gesleept. Professor Ann Crabbé van de Universiteit Antwerpen lichtte vervolgens de resultaten toe van haar onderzoek naar de verschillende hinderpalen en hefbomen voor een versnelde omslag naar een circulaire economie.

Via een aantal thematische workshops verkenden de deelnemers nadien de mogelijkheden om samen te werken rond circulair aankopen, gedeelde mobiliteit en ruimtelijk beheer. Tijdens de afsluitende netwerkreceptie kon men tenslotte enkele start-ups ontdekken die de weg naar de economie van de toekomst reeds ingeslagen zijn.

U kunt alle presentaties downloaden via onderstaande links. Onderaan deze pagina vindt u ook een aantal foto’s van het evenement. Wilt u graag meer weten over dit evenement of over de samenwerkingsmogelijkheden rond circulair aankopen, gedeelde mobiliteit en ruimtelijk beheer? Laat het ons dan gerust weten via mail!

2016.10.25_New Economy_Speaker Marga Hoek.pptx
| 11.6mb
Downloaden
2016.10.25_New Economy_Speaker Ann Crabbé.pptx
| 2.8mb
Downloaden
2016.10.25_New Economy_Workshop Circulair Aankopen.pptx
| 5mb
Downloaden
2016.10.25_New Economy_Workshop Gedeelde Mobiliteit.pptx
| 1.8mb
Downloaden
2016.10.25_New Economy_Workshop Ruimtelijk Beheer.pptx
| 1.9mb
Downloaden