Lancering Hands-On Inclusion

Sustainable Development Goal(s): 5. Gender equality8. Decent work and economic growth10. Reduced inequalities17. Partnerships for the goals

Priorities for change: Work & InclusionInequality
Lancering Hands-On Inclusion

Meer diversiteit en inclusie op de werkvloer
is niet het 'goede' om te doen,
het is het 'slimme' om te doen.

Meer diversiteit betekent meer verschillende perspectieven op je werkvloer. Het betekent een vertegenwoordiging van meer verschillende soorten klanten in je personeelsbestand en het leidt tot meer innovatie en betere prestaties. 

Betere resultaten kunnen tot uiting komen in producten en diensten die op een breder scala van klanten zijn afgestemd. Je product laten screenen door bijvoorbeeld mensen met een handicap of mensen met een migratieachtergrond kan tot interessante aanpassingssuggesties leiden. 
Betere resultaten kunnen ook tot uiting komen in minder arbeidsongevallen. Een HR-directeur getuigt: "We hebben stickers in acht talen en pictogrammen op onze machines geplakt omdat we zowel werknemers die verschillende talen spreken als werknemers met een handicap hebben". Uiteindelijk heeft dit de communicatie tussen al onze werknemers bevorderd en is de werkvloer veiliger geworden. 

Iedereen is het erover eens - meer diversiteit en inclusie kan leiden tot betere resultaten - maar er is een voorwaarde. Diverse teams moeten goed gemanaged worden. Verschillende perspectieven kunnen ook uitdagingen creëren voor samenwerking, zoals culturele weerstand, communicatiebarrières, het overwinnen van negativiteit en het opbouwen van vertrouwen. Om deze uitdagingen te overwinnen, is het belangrijk om een duidelijke teamcontext te creëren met een gedragscode en gemeenschapsvorming. Tegelijkertijd zijn effectieve communicatie met een gemeenschappelijke taal, intercultureel bewustzijn en een goede feedbackcultuur absoluut noodzakelijk. Verder is het essentieel om nieuwe competenties op te bouwen, zoals vaardigheden op het gebied van inclusief leiderschap en strategieën om onbewuste vooroordelen tegen te gaan. Dit zijn de prioriteiten om een inclusieve organisatiecultuur tot stand te brengen. Zonder een inclusieve cultuur zijn inspanningen om diverse teams te creëren tevergeefs. 

 

Dit zijn enkele van de inzichten die zijn gedeeld tijdens The Shift workshops in 2020. De volgende stap in 2021 is het ontwikkelen van je eigen actieplan - om meer diversiteit en inclusie in jouw personeelsbestand te implementeren. Daarom werkt The Shift mee aan het partnerschap 'Hands-on Inclusion'. Samen met 12 partners in Vlaanderen, ondersteunt Hands-on Inclusion werkgevers om te evolueren naar een meer inclusieve organisatie door hen te leren diverse talenten aan te werven en te behouden. 

Waarom en hoe je een inclusieve organisatie creëert, leer je via praktische bootcamps, individuele coaching, screening van vacatures en nog veel meer. Hands-on Inclusion zal je argumenten, slimme strategieën en praktische tools aanreiken om jouw eigen actieplan te ontwikkelen. In 2021 en 2022 zullen verschillende programma's worden gepland. Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief of die van HOI en we hopen je daar te mogen verwelkomen! 

 

! UPDATE ! We lanceerden het Hands-on Inclusion bootcampaanbod voor dit najaar. Bij elk traject komen we vijf keer virtueel samen. De trajecten zijn zoals steeds opgesplitst in drie regio’s: Antwerpen & Halle-Vilvoorde, Oost- & West-Vlaanderen en Leuven & Limburg. Zo kunnen deelnemers (virtueel) een lokaal netwerk uitbouwen!
Wil je je verdiepen in inclusief ondernemen en reken je hierbij graag op ondersteuning op maat van verschillende experten? Surf dan naar handsoninclusion.be en ontdek ons aanbod aan gratis en praktijkgerichte bootcamps!
Samen zetten we inclusief ondernemen in actie.

Leden vermeld in dit artikel