Partnerschappen zijn de sleutel tot succes voor de sociaal ondernemer

Sustainable Development Goal(s): 17. Partnerships for the goals

Priorities for change: Transversal
Partnerschappen zijn de sleutel tot succes voor de sociaal ondernemer

Sociaal ondernemers zoeken continu naar vernieuwende oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Netwerken helpt dan om de krachten te bundelen en innovatieve ideeën verder uit te werken. Op 24 juni 2019 richtten 25 organisaties een nieuw platform voor sociaal ondernemers op: Belgium Impact. “Het is het eerste overkoepelend netwerk in België dat het volledige ecosysteem van sociaal ondernemers zal versterken”, vertelt coördinator Philippe Eiselein.

De term ‘sociaal ondernemers’ is niet nieuw. Al in 1980 introduceerde de Amerikaan Bill Drayton het begrip, hetzelfde jaar waarin hij het netwerk Ashoka oprichtte. Ashoka is een pionier op het gebied van sociaal ondernemerschap. Het wereldwijde netwerk identificeert en ondersteunt sociaal ondernemers die uitblinken met hun innovatieve oplossingen voor de meest dringende sociale, culturele en ecologische uitdagingen van de samenleving. Ze reiken ideeën aan om een systeemverandering in te zetten en pakken zo het probleem bij de wortel aan.

Perrine de le Court, directrice van Ashoka België: “Wereldwijd tellen we meer dan drieduizend ambitieuze ‘Ashoka Fellows’. Zij zijn de voorhoede. De fellows tonen de weg naar een betere samenleving en laten zien hoe je er de vruchten van kunt plukken. Zij brengen de oplossingen aan die het leven van miljoenen mensen zal verbeteren.

Sociaal ondernemers verbinden

“Je kan de wereld echter niet op je eentje veranderen. Om innovaties in te bedden in de maatschappij, heb je anderen nodig”, aldus Perrine de le Court. Dat besef leeft ook onder de 25 organisaties, waaronder Ashoka, die afgelopen zomer met de ondersteuning van Zijne Majesteit de Koning een nieuw Belgisch platform voor sociaal ondernemers ontwikkelden: Belgium Impact, of kortweg BE Impact.

Philippe Eiselein, coördinator van BE Impact: “Er was in België nog geen overkoepelend digitaal platform voor sociaal ondernemers op nationaal niveau. Sociaal ondernemers of geïnteresseerden vinden niet altijd even gemakkelijk hun weg in deze snelgroeiende sector. We brengen nu alle kleinere clusters samen tot een transparant geheel. Met BE Impact versterken we de interactie tussen sociaal ondernemers en kunnen we hen beter begeleiden naar de juiste kennis en partners. Tegelijk willen we met hun boeiende verhaal niet alleen andere ondernemers informeren en inspireren, maar ook de Belgische bevolking laten kennismaken met het sociaal ondernemerschap. We willen een bruggenbouwer zijn die sociale ondernemers en burgers verbindt door aan te tonen dat honderden sociaal ondernemers achter de schermen de samenleving aan het verbeteren zijn.

Geen mens is een eiland

De website biedt een overzicht van de hoofdrolspelers in het ecosysteem, zoals incubatoren, investeerders, acceleratoren, kenniscentra en netwerkorganisaties.

“Partnerschappen zijn voor elke ondernemer de sleutel tot succes. Geen mens is een eiland en dat geldt zeker voor de sociaal ondernemer”, zegt Philippe Eiselein. “Om het met een boutade te zeggen: het is vaker belangrijker om iemand te kennen dan om iets te kennen. Een netwerk biedt de mogelijkheid om samen te werken en een idee sneller en met meer impact in de praktijk te brengen.”

BE Impact heeft tot nu toe al zo’n 125 inspirerende sociaal ondernemers samengebracht op het platform. Dankzij de verschillende partners ontstaan er nieuwe verbindingen over de sectoren heen: tussen sociaal ondernemers, non-profitorganisaties, bedrijven, kennisinstellingen, overheden … En het netwerk breidt zich volop uit met verschillende actoren, met diverse expertises, die er allemaal naar streven om een positieve verandering teweeg te brengen in de maatschappij.

The Shift: “Sociaal en duurzaam ondernemen gaan hand in hand”

The Shift is een van de 25 organisaties die mee aan de wieg stonden van BE Impact. “De wisselwerking tussen BE Impact en The Shift kan zeer verrijkend zijn. Sociaal en duurzaam ondernemen gaan immers hand in hand”, aldus Eglantine Eeckhout, change facilitator bij The Shift. “Als geen ander kunnen sociaal ondernemers helpen om de samenleving te verduurzamen. Ze bouwen mee aan een duurzame toekomst en denken bewust na over hoe ze een positieve impact kunnen creëren op het milieu en de samenleving. Zo kunnen ze een belangrijke inspiratiebron zijn voor onze leden en omgekeerd.”

Redactie: Pantarein