Private, publieke en maatschappelijke actoren helpen samen jongeren aan werk

Sustainable Development Goal(s): 4. Quality education

Priorities for change:
Private, publieke en maatschappelijke actoren helpen samen jongeren aan werk

Jeugdwerkloosheid blijft één van de grootste socio-economische uitdagingen in Europa. Zowel werkgevers, tewerkstellingsagentschappen als jongerenorganisaties bundelen de krachten om jongeren een duurzame job of positieve werkervaring te bezorgen. Hieronder vindt u enkele initiatieven vanuit The Shift, onze leden en onze partners.

Discover Your Talent: jobcoaching voor jongeren

In 2010 hebben enkele leden Discover Your Talent opgericht, een coachingtraject waarbij werknemers jongeren begeleiden tijdens hun zoektocht naar werk. Momenteel nemen vier bedrijven (Accenture, Freshfields, Nestlé en Securex) samen met Maks vzw en The Shift deel aan Discover Your Talent.

Tijdens de 6de editie op 10 mei, hielpen werknemers van bovenstaande bedrijven opnieuw gedurende een volledige werkdag jongeren bij het opstellen van hun CV, het zoeken naar jobs online en het voorbereiden van een sollicatiegesprek. Op volgende link kunt u alle foto’s van Discover Your Talent Day 2016 bekijken. Maks vzw volgt in de volgende 6 maanden op of de jongeren ook daadwerkelijk aan een job geraken. Wilt u met uw organisatie ook meewerken aan dit project? Bezoek de website of laat ons iets weten via mail!

Bekijk hieronder de video van Discover Your Talent 2015:

ENGAGE - een praktische handleiding voor employee volunteering

David Leyssens, Co-executive Director The Shift. “Wij stellen met veel plezier vast dat steeds meer actoren uit de profit en non-profit sector de handen in elkaar slaan om jongeren aan werk te helpen. Deze partnerships gaan verder dan enkel financiële hulp: steeds vaker wisselen bedrijven de skills van hun werknemers uit. Bedrijven moedigen hun medewerkers aan zich om tijdens of buiten hun werkuren in te zetten voor maatschappelijk werk.“

Om gelijkaardige initiatieven verder te stimuleren, hebben Accenture, Beci en The Shift de brochure ‘DOE MEE - Praktijkgids voor samenwerking waarbij medewerkers zich inzetten als vrijwilliger’ opgesteld. In onderstaande handleiding vindt u praktische tips en getuigenissen over het opzetten van partnerschappen voor vrijwilligerswerk. Hopelijk kan deze publicatie uw organisatie en stakeholders inspireren om ook jullie steentje bij te dragen!

Publication_EmployeeVolunteering NL.pdf
| 5.2mb
Downloaden

Europa’s Captains of Industry mee op de kar via Pact 4 Youth

In november 2015 onderstreepten ook enkele CEO’s van Europa’s grootste bedrijven hun engagement in de strijd tegen jeugdwerkloosheid tijdens een debat met de Voorzitter van het Europese Parlement Martin Schulz, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees Commissaris voor Werkgelegenheid Marianne Thyssen. Dit debat vond plaats voorafgaand aan de lancering van het Europese Pact for Youth op de Enterprise 2020 Summit, georganiseerd door ons partnernetwerk CSR Europe. Via dit programma willen de bedrijfswereld en onderwijsinstellingen hun onderlinge samenwerking verbeteren, zodat meer jongeren aansluiting vinden met de arbeidsmarkt. Het pact dient zowel om nieuwe grensoverstijgende initiatieven te helpen creëren, maar ook om bestaande lokale projecten zoals Discover Your Talent of Alliance 4 Youth uit te bouwen.

Leden vermeld in dit artikel