Wie wil meewerken aan duurzame tewerkstelling kwetsbare personen?

Sustainable Development Goal(s): 8. Decent work and economic growth10. Reduced inequalities

Priorities for change:
Wie wil meewerken aan duurzame tewerkstelling kwetsbare personen?

Op 14 september gingen we samen met een dertigtal leden aan de slag rond tewerkstelling en integratie van kwetsbare personen. Tijdens ons Change Lab Decent Work for All bekeken we hoe potentiële talenten en werkgevers dichter bij elkaar te brengen. De aanwezigen kregen ook een primeur met de voorstelling van Talent2Connect.

Hoe kan een Collective Impact Solution of ‘collectieve oplossing’ bestaande initiatieven en vernieuwende partnerschappen rond tewerkstelling versterken? Enkele deelnemers brachten in het begin van de workshop een aantal ideeën aan. Zij lichtten hun eigen initiatieven toe om potentiële partners te overtuigen van een project of samenwerking.

Een waaier aan initiatieven rond tewerkstelling

Maar liefst twaalf verschillende initiatieven en ideeën werden gepitcht:

 1. Art2Work, Aurore Di Giusto
 2. DUO for a JOB, Frédéric Simonart
 3. YouthStart, Peter Geeroms
 4. Co-Vibes, Ronny Leyman
 5. Rising You(th), Benjamin Gérard
 6. SmartBE, Annelies De Brabandere
 7. ViaVia Tourism Academy, Hannelore Akkermans
 8. Maks vzw, Veerle Van Kets
 9. Experience@Work, Inge Janssens
 10. De Werkplekarchitecten, Bert Boone
 11. Binario, Katleen Van Waeyenberge
 12. DiversiCom, Marie-Laure Jonet

Voorstelling Talent2Connect

Tijdens het tweede deel van de workshop daagden we de deelnemers uit om ieders individuele agenda te overstijgen. Daarop volgde een primeur met de voorstelling van Talent2Connect.

Talent2Connect is een nieuw nationaal initiatief. Het laat verschillende organisaties uit de private, publieke en sociale sector samenwerken om bruggen te bouwen tussen onbenutte talenten en werkgevers. Ze pakken gezamenlijk de complexe uitdaging aan. Hiervoor is een digitaal platform gebouwd. Talenten kunnen online registreren.

Op basis van hun behoeften, vaardigheden en professionele ambitie komen ze tot het juiste ondersteunende initiatief. Mentoring is hierbij nodig. Een ervaren professional (mentor) helpt talenten (mentees) om hun professionele doel te bereiken. Talent2Connect bevat ook trainingsprogramma’s voor wie wel de passie heeft, maar nog niet over de juiste vaardigheden beschikt.

Dit initiatief creëert een unieke beweging in België. Werkgevers willen sociale impact genereren door bepaalde werknemers in te zetten als mentor en anderen opleidingsmogelijkheden te geven. Ook maatschappelijke organisaties krijgen de ruimte om hun expertise te delen waar nodig.

Realisatie samenwerkingspilots

Het Change Lab leverde enkele mooie resultaten op. Zo onstonden er nieuwe samenwerkingen tussen sociale organisaties en bedrijven. Er werd kennis en expertise gedeeld. En een aantal organisaties nam ook meteen engagement op voor het Talent2Connect-platform.

Als volgende stap kijken we uit naar de lancering van de website Talent2Connect en een database-tool. Hierover later meer!

Wil je meer vernemen over onze Decent Work for All projecten? Of wil je graag weten wat Talent2Connect voor jouw organisatie kan betekenen? Contacteer dan Charlotte Vroemans voor meer informatie.