Wat?

Een Green Deal is een vrijwillige overeenkomst tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid om samen een groen project te starten. Deze specifieke Green Deal wil de biodiversiteit op bedrijventerreinen verhogen en het draagvlak ervoor versterken.

Initiatiefnemers Departement Omgeving, Agentschap Natuur en Bos, Natuurpunt en Corridor willen bedrijven aanmoedigen samen te investeren in meer biodiversiteit op bedrijventerreinen. Momenteel hebben er al meer dan 60 bedrijven en organisaties toegezegd, waaronder Colrut Group, IKEA Distribution, Philips Lighting, VITO, de Regionale Landschappen en The Shift.

Waarom deelnemen?

Een bedrijf of organisatie kan zich via deze Green Deal promoten als toonaangevend bedrijf. De overeenkomst biedt partners de kans om te experimenteren en kennis te maken met nieuwe tools en best practices. Verder zal het lerend netwerk interessante informatie verschaffen over de financiële winsten die elk bedrijf kan boeken als het zijn groenbeheer minder intensief maakt (bv. twee keer per jaar gras maaien i.p.v. één keer om de 3 weken). Ten slotte heeft deelname aan de Green Deal ook impact op het welzijn van de werknemers.

Hoe?

Je kan als bedrijf, organisatie of stad/gemeente in de Green Deal instappen via twee rollen:

 

  • Deelnemende partij: je maakt een natuurvriendelijk beheerplan op en/of richt permanente of tijdelijke natuur in. Verder doorloop je het actieplan en ben je aanwezig op drie bijeenkomsten van het lerend netwerk.

 

  • Ondersteunende partij: engagement om concrete acties te ondernemen die ondersteunend zijn voor de deelnemende partijen en het lerend netwerk (bv. via onderzoek, communicatie, …). Verder ben je aanwezig op twee bijeenkomsten van het lerend netwerk.

Relevante activiteiten

Gerelateerde pagina’s

Gerelateerde artikelen