Partnerschap
Doelgroep: Organisaties en individuen die met uitdagingen zitten op vlak van verpakkingen en die daar oplossingen voor hebben of willen vinden
Initiatiefnemer(s): The Shift, met de ondersteuning van Accenture, Fost Plus, Valipac en Vlaanderen Circulair

Start: 14-10-2019

Sustainable Development Goal(s): 6. Clean water and sanitation14. Life below water15. Life on land17. Partnerships for the goals

Priorities for change: FoodCircular EconomyResources

Duurzame verpakkingen

Doelstellingen

  • Diverse actoren samenbrengen om na te denken over oplossingen over heel de verpakkingsketen
  • Een constructieve dialoog stimuleren tussen organisaties die in België actief zijn in dit gebied
  • Verschillende benaderingen analyseren om multi-stakeholder oplossingen te bestendigen

Wat?

Het doel van dit project is de ontwikkeling van algemeen aanvaarde en breed gedragen verpakkingsoplossingen te vergemakkelijken. Om dit te realiseren, willen we een constructieve dialoog stimuleren tussen de verschillende organisaties die in België actief zijn.

Waarom?

Verpakkingen zijn duidelijk een actueel probleem in onze maatschappij. Wanneer we de kwestie van dichterbij bekijken, zien we dat verpakkingen bovendien een zeer complex probleem zijn: we zullen veel verder moeten gaan dan louter zoeken naar 'technische' oplossingen om er een antwoord op te vinden.

Hoe?

De eerste stap is gezet: wij hebben met Accenture, Fost Plus en Valipac de koppen bij elkaar gestoken om samen de grenzen en de haalbaarheid van dit initiatief te bepalen.

In een tweede fase zullen we organisaties samenbrengen die voor uitdagingen staan en op zoek zijn naar oplossingen. Na afloop van de verkennende gesprekken zullen we 2 à 3 gemeenschappelijke uitdagingen definiëren.

In een derde fase zullen we die geselecteerde onderwerpen voorleggen aan een groep stakeholders die actief zijn in de sector. Dit doen we tijdens een ideation dag, waarbij het doel is om samen tot innovatieve, gedeelde en realistische oplossingen te komen.

Doorheen heel het project zullen we ook naar manieren zoeken om ervoor te zorgen dat de dialoog die we tot stand brengen zo duurzaam mogelijk is. We willen een structurele oplossing bieden waarmee een open dialoog tussen alle stakeholders gestimuleerd wordt. Bij het zoeken naar oplossingen gaan we uit van onze gesprekken met Fost Plus en Valipac, en van de commentaren en opmerkingen die naar boven zullen komen tijdens de ideation dag.

Met de steun van:

Onze leden zijn betrokken