Best practice
Doelgroep: Bedrijven
Initiatiefnemer(s): enVie, ondersteund door McCain Belgiƫ, Colruyt Group, Randstad Group, REO Veiling en de Belgische Federatie van Voedselbanken

Start: 03-09-2018

Sustainable Development Goal(s): 1. End poverty2. End hunger8. Decent work and economic growth12. Responsible consumption and production17. Partnerships for the goals

Priorities for change: Food

enVie

Het doel van de sociale onderneming enVie is om natuurlijke en duurzame soep te produceren door groenten te hergebruiken en langdurig werklozen in te schakelen. Bovendien is het 100% Belgisch!

Doelstellingen

  • De strijd aanbinden tegen voedselverspilling
  • Een antwoord bieden op langdurige werkloosheid

Wat?

enVie, dat als doel heeft om duurzame soep te produceren, is een sociale onderneming die ontstaan is uit een innovatief partnerschap tussen verschillende Belgische actoren. Geïnspireerd door een gelijkaardig project in Frankrijk, werd enVie in 2018 in het leven geroepen. Ze vestigden zich op een symbolische blek in de strijd tegen voedselverspilling: de slachthuizen van Anderlecht.

Waarom?

Het project enVie spitst zich toe op twee maatschappelijke thema’s. Wanneer groenten en fruit niet voldoen aan bepaalde grootte- of vormcriteria, worden ze weggegooid zonder de rekken in de supermarkten zelfs gezien te hebben. Dit is een heel eenvoudig uit te roeien vorm van voedselverspilling. enVie onderschept deze groenten om er ... soep van te maken!

Deze sociale onderneming draagt ook bij tot de bestrijding van langdurige werkloosheid door langdurig werklozen op de arbeidsmarkt te re-integreren.

Hoe?

Het begint allemaal met REO Veiling, de Belgische groente- en fruitcoöperatie, die enVie voorziet van verse groentenoverschotten die geproduceerd zijn door Belgische boeren. Randstad Group werft dan de langdurig werklozen aan en bezorgd hen een eenjarig contract bij enVie. Tijdens dat jaar krijgen ze een opleiding die leidt tot een kwalificatie in de voedingsindustrie, wat hen op lange termijn helpt een stabiele job te behouden.

enVie produceert vervolgens haar heerlijke soep (we hebben het getest!) in hartje Brussel met de logistieke steun van Mc Cain Foods Belgium. Dankzij de sociale expertise van de Belgische Federatie van Voedselbanken bereidt enVie haar product met respect en ethiek. Ten slotte verkoopt Colruyt Group de enViesoep onder het Boni-label, via haar netwerk van OKAY en OKAY Compact-winkels.

Rol van de partners

  • REO Veiling levert de groenten die werden afgekeurd voor de grootdistributie
  • Colruyt Group stelt haar winkelnetwerk ter beschikking voor de verkoop
  • Randstad Group werft de langdurig werklozen aan
  • McCain biedt strategische en logistieke ondersteuning
  • De Belgische Federatie van Voedselbanken steunt enVie als ethische partner en biedt expertise als sociale actor